Hrvatski dječji festival (HDF), koji spaja glazbeno, likovno i literarno stvaralaštvo djece iz cijele Hrvatske, održat će se 21. studenoga, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, pod sloganom Djeca nose svjetove na dlanu.

Sedamnaesto izdanje tog festivala predstavit će 24 nove skladbe hrvatskih autora, izložbu izabranih dječjih likovnih radova i Zbornik literarnih i likovnih ostvarenje djece iz osnovnih škola Hrvatske.

Na festivalu, susretu stvaralaštva za djecu i dječjeg stvaralaštva, nastupit će zborovi i ansambli iz cijele Hrvatske, a osobiti interes pokazali su zborovi koji dolaze izvan Zagreba, rekao je Dalibor Paulik, umjetnički ravnatelj glazbenog programa festivala. Najavio je da će se u glazbenom dijelu festivala predstaviti nove skladbe istaknutih hrvatskih skladatelja, među kojima su Mišo Doležal, Toni Eterović i Arsen Dedić.

Svake godine festival tijekom cijeloga dana okupi oko tisuću sudionika, dječjih zborova, darovitih malih slikara i pjesnika, a najbolji likovni i literarni radovi uvrštavaju se u zbornik.

Ravnateljica likovno-literarnog programa Zorica Klinžić je rekla kako je ove godine za sudjelovanje na festivalu bilo prijavljeno 177 literarnih radova, a za zbornik ih je odabran 21, te 320 likovnih radova od kojih je izabrano njih 16. Izvijestila je da je ovogodišnji zbornik posvećen Vesni Parun, pjesnikinji koja je značajan opus ostvarila i na području književnosti za djecu.

Prije početka koncerta u Lisinskom održat će se okrugli stolovi na kojima će mladi stvaratelji sa članovima stručnih povjerenstava razgovarati o svojim radovima.

U okviru festivala tradicionalno se objavljuje nosač zvuka i notno izdanje skladbi s festivala, prilagođeno radu sa zborovima u školama, a do danas je na taj način stvoreno 600 novih pjesama za djecu. Hrvatski dječji festival dobio je za svoje nosače zvuka tri glazbene nagrade Porin.

Ove godine festival će, na prijedlog Zagrebačke županije, ugostiti učenike Dječjeg doma Laduč te učenike iz Prigorja Brdovečkog i Velike Gorice, koji su nedavno imali prometne nesreće u autobusima koji su ih vozili sa školskih izleta.
Pokrovitelj festivala su Ministarstvo znanosti, obrazovnja i športa, a njegovu realizaciju su pomogli zagrebačko Gradsko poglavarstvo, zagrebački Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport te Zagrebačka županija.

Categories: Vijesti

0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)