Sada već daleke 1992. godine, prema ideji Zdravka Šljivca, u sklopu tradicionalnog festivala Zagrebfest, održan je Mali Zagrebfest ’92. Uz pokroviteljstvo direktora Zagrebfesta Drage Diklića, organizirao sam festival dječjih pjevačkih zborova iz cijele Hrvatske. Zborovi iz Istre, Dalmacije, Kvarnerskog primorja i kontinentalnog dijela Hrvatske natjecali su se za Zlatnu notu – službenu nagradu Zagrebfesta.

Iskustva organizacije tog festivala 1994. godine iznjedrila su rođenje Hrvatskog dječjeg festivala. Priključio mi se dugogodišnji prijatelj i suradnik Dalibor Paulik, pa smo zajedničkim snagama i uz logističku podršku glazbene organizacije Croatian music art utemeljili danas već tradicionalni festival. CMA je bio podrška festivalu prvih nekoliko godina, a prije dvanaest godina organizaciji festivala se priključila Zorica Klinžić. Tada je festival uz glazbenu orijentaciju dobio još dva segmenta – likovni i literarni dio, pa djeca osim pjesmom na pozornici, sudjeluju i likovnim i literarnim radovima, uz mentorstvo njihovih školskih učitelja. Pristigle radove u sva tri segmenta odabiru prosudbene komisije sastavljene od kompozitora, tekstopisaca, aranžera, glazbenih urednika s radije i televizije, slikara i kipara, lektora, pisaca, te školskih učitelja. Tako nakon audio kaseta i CD izdanja festival dobiva i Zbornik dječjih radova, u kome se svake godine objavljuju najuspješniji radovi učenika – slike i stihovi, te stihovi uglazbljenih pjesama. Također Cantus – nakladnik CD izdanja – objavljuje notno izdanje festivalskih pjesama. Od samog početka, svake godine festival ima umjetnika pokrovitelja, koji jer autor likovnog identiteta svih tiskanih materijala te godine.

Svake godine na Natječaj festivala dolaze brojni radovi, pa je i slekcija izuzetno zahtjevna – jer treba odabrati doista najkvalitetnije radove. Osim velikog zanimanja djece, njihovih učitelja i zborovođa iz cijele Hrvatske, što festivalu već samo po sebi daje legitimaciju uspješnosti, Hrvatski dječji festival se može pohvaliti sa tri diskografske nagrade Porin (2000., 2002. i 2009. godine) za glazbeno izdanje u kategoriji Dječji album – nagrade što je dodjeljuje struka.

Zato dan održavanja festivala svake godine postaje najmasovnije okupljanje djece u Hrvatskoj. Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog odjekuje pjesmom, cikom, veseljem i smijehom. Radost na licima djece najveća je nagrada svima nama koji doprinosimo tome da se festival održava. Gledalište je također obično ispunjeno do posljednjeg mjesta, a pljesak odobravanja najljepša je nagrada malim pjevačima, slikarima i literatima. Na prvom katu Koncertne dvorane svake se godine postavlja izložba odabranih dječjih radova, a na okruglim stolovima se neposredno prije festivalskog koncerta mali autori, čiji su radovi odabrani za Zbornik, druže sa svojim odraslim uzorima.

Od ove godine u organizaciji Festivala na žalost više nema Dalibora Paulika, koji nas je sve prerano napustio i čiji ćemo izostanak jako osjetiti, a Zoricu Klinžić su profesionalni i umjetnički impulsi odveli u druge vode, pa se zahvalila na dosadašnjoj suradnji. Želeći da se ne prekine kontinuitet održavanja festivala uoči dvadesete godišnjice – preuzeo sam na sebe organizacijski dio Festivala.

27. Hrvatski dječji festival održat će se ove godine 18.studenog. S veseljem očekujemo lijepo druženje, veselje i obilje dječje radosti.

Categories: Vijesti

0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)